Kortdurend verblijf

Heeft u tijdelijk verzorging nodig of wilt u de mantelzorg verlichten? U hoeft dan niet onmiddellijk aan een blijvende opname of een verhuizing te denken. Wij hebben voor u een tijdelijke oplossing: het Kortdurend Verblijf.

 

Wanneer

U kunt van Kortdurend Verblijf gebruik maken als het in de thuissituatie tijdelijk niet of niet goed meer gaat. Bijvoorbeeld wanneer:

  • u tijdelijk meer hulp nodig heeft dan thuis geboden of georganiseerd kan worden, zoals voor of na een ziekenhuisopname;
  • u alleen woont en ziek wordt;
  • uw mantelzorger met vakantie gaat of ziek is.

Het doel van een kortdurend verblijf is u te helpen om weer zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren, eventueel met behulp van mantelzorg.

Indicatie

Voor een Kortdurend Verblijf is een indicatie nodig. Deze kunt u aanvragen bij uw huisarts of het ziekenhuis. De zorg die u nodig heeft staat beschreven in de indicatiestelling.

 

Voorwaarden

Kortdurende opname geldt in principe voor maximaal zes weken en kan éénmalig verlengd worden met een maximum van zes weken. Uiteraard geldt dat, als deze zorg niet meer nodig is, u terug naar huis kunt. De kortdurende opname is dus voor maximaal 12 weken, dit houdt in dat u niet aansluitend permanent in het Mennistenerf kunt blijven wonen.

 

Het appartement

Tijdens uw kortdurende verblijf staat een gestoffeerd, gemeubileerd appartement tot uw beschikking, waarin zich een kitchenette, douche en toilet bevinden. Tevens bent u aangesloten op de alarmering en kunt u gebruik maken van bed- en linnengoed. Tegen vergoeding is een televisie te huur. In een KDO-appartement is het niet toegestaan te roken. In het appartement is geen telefoonaansluiting.

 

Zorg en dienstverlening

Ten aanzien van de zorg- en dienstverlening bieden wij u ondersteuning in de zelfzorg. De maaltijden en koffie/thee voor u, vallen hier ook onder. De was is voor rekening van u zelf of kan tegen vergoeding gedaan worden. Wanneer uw eigen huisarts geen visite in het Mennistenerf aflegt, zal de huisarts die in het Mennistenerf spreekuur houdt de medische zorg tijdelijk overnemen.

 

Activiteiten

U kunt tijdens uw verblijf deelnemen aan alle aangeboden activiteiten die wij organiseren. Informeert u hiernaar bij de welzijnscoördinator of de receptie. Hiervoor wordt een eigen bijdrage gevraagd.

 

Restaurant

Het Mennistenerf beschikt over een restaurant. U kunt hier samen met de andere bewoners en mensen uit de omgeving eten. Dit restaurant is zeven dagen per week geopend. U kunt er ook voor kiezen uw maaltijd tussen 12.30 en 13.30 uur in uw appartement geserveerd te krijgen.

 

Kosten

De zorg en opvang voor het kortdurend verblijf, het zogeheten eerstelijns verblijf, wordt vanaf 1 januari 2017 betaald vanuit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Met een passende indicatie voor kortdurend verblijf vergoedt de zorgverzekering alle kosten vanuit de basisverzekering. U betaalt geen eigen bijdrage, wel wordt het eigen risico in rekening gebracht.

 

Informatie

Nog vragen? Onze teamleider staat u graag te woord en is bereikbaar via de receptie van het Mennistenerf.