Vanaf 19 oktober is de tentoonstelling ‘Menno Simons Groen’ te bezichtigen in Zorgcentrum Mennistenerf en in de Doopsgezinde Vermaning op de Westzijde in Zaandam. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

De expositie roept verschillende vragen op. Wat betekent het om vluchteling te zijn? Wat neem je in zo’n geval van je eigen cultuur mee? En wie waren de Doopsgezinden? Ook worden de bezoekers uitgedaagd om na te denken over de vraag hoe we in tijden van geïndustrialiseerd voedsel toch divers en authentiek kunnen blijven eten.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de recente herontdekking van een oer-graan. Deze bijzondere graansoort uit de Oekraïne werd in de zestiende eeuw door Doopsgezinde vluchtelingen meegenomen naar Amerika. Sinds 2018 is het graan weer terug in Europa en wordt het verbouwd in Friesland.*

De tentoonstelling is van woensdag 19 t/m vrijdag 21 oktober en van dinsdag 25 t/m vrijdag 28 oktober te bezoeken tussen 14 en 16 uur. Een deel van de exposite is te zien in de Doopsgezinde Vermaning aan de Westzijde nr. 82 in Zaandam. Een ander deel in Zorgcentrum Mennistenerf, Gerhardstraat 77 in Zaandam. Groepen zijn van harte welkom.

Meer informatie: Iris Speckmann, geestelijk verzorger Mennistenerf, i.speckmann@mennistenerf.nl.

* De expositie is ontwikkeld door de Doopsgezinde Gemeente De Lyste Streek en Stichting Ekspedysje Wytmarsum.