Zorgcentrum Pennemes is van woensdag 25 mei tot medio eind augustus voor even een soort museum. Dan strijkt er namelijk een heuse Lego-tentoonstelling neer in de gang van Pennemes in Zaandam. De tentoonstelling telt maar liefst 80 items van technisch Lego. Van Bugatti’s tot vorkheftrucks en van Porsches tot tractors.

De tentoonstelling bevat Lego-items van verzamelaar Jan Finkenflügel (64) uit Gendringen. Hij speelde als kind graag met Lego en herontdekte het speelgoed 15 jaar geleden: “Vooral de Lego Technic-modellen spreken me aan. Zeg maar: alles wat beweegt. De complexiteit daarvan vind ik leuk. Als er één tandwieltje ontbreekt, doet het hele ding het niet meer.” Zijn collectie is in de loop van de tijd enorm uitgebreid en hij vindt het leuk om ook anderen ervan mee te laten genieten. In december 2021 exposeerde hij ermee in een leegstaand winkelpand in de binnenstad van Doetinchem. Nu verhuist een deel van zijn Lego voor even naar Zaandam.

Kinderen en kleinkinderen kunnen een bezoekje aan opa en oma in Pennemes dus nu combineren met een bezoek aan het ‘museum’. Het bevindt zich in de gang op de begane grond rechts. Het is helemaal gratis, en wie dat wil, kan daarna ‘s middags in de brasserie in de foyer nog even gezellig iets drinken. Maar ook mensen van buitenaf zijn van harte welkom om de expositie te komen bekijken. Directeur Leo Groenendaal: “Deze expositie is leuk voor jong én oud. Ik denk dat iedereen vrolijk wordt van een wandeling langs de mooi ingerichte vitrines.”
In zorgcentrum Mennistenerf is van 25 mei tot medio eind augustus ook een mini-versie van de Lego-tentoonstelling te bewonderen. Er zullen een paar exemplaren tentoongesteld worden in de draaideur van de hoofdingang en in de vitrinekast naast de receptie.

De Lego-collectie van Jan is overigens nog veel groter. Jan: “Lego is in 1977 begonnen met Lego Technic en er zijn tot nu toe rond de 500 modellen uitgebracht. Ik heb ze bijna allemaal. Ik mis er nog maar een paar. Ik kijk regelmatig op Marktplaats en eBay of ik de ontbrekende items nog op de kop kan tikken. Want het liefst wil natuurlijk alles compleet hebben”.