Het konijnen en kippenhok is gereed en dat betekent dat de eerste bewoners konden komen. Inmiddels hebben in afwachting van de nieuwe konijnenburen, de zijdehoenen hun intrek genomen in het kippenhok. Het zijdehoen, ook wel negerhoen of morenhoender genoemd vanwege zijn hyperpigmentatie, is een kippenras. Het zijdehoen heeft een vacht, die meer lijkt op haar en op wol dan op veren. En het zijdehoen heeft ook vijf tenen aan de voeten in plaats van de gebruikelijke vier.

Het meest opvallende kenmerk van dit ras, met zijn aan alle kanten afgeronde lichaam, is zijn vacht. De vacht (veren) is erg zacht, en geen enkel ander hoender of vogelsoort heeft het, en de vacht voelt aan als zijde, vandaar ook de naam zijdehoen. De huid is zwart tot blauw en zelfs paarsig van kleur. Ook het vlees, de botten en bloed zijn zwart.

Het zijdehoen heeft boven zijn snavel een bobbel zitten, en dat is de walnootkam, die donker purper tot helemaal zwart van kleur is. Het zijdehoen heeft felblauwe oorlellen, die op oorbellen lijken. De ogen zijn ook donker.

De kippen zullen na een periode van gewenning vrij door de tuin gaan lopen en in de nacht in hun verblijf zitten.