Het ministerie van VWS heeft een landelijke wedstrijd georganiseerd onder verpleeghuizen die bezig zijn met (technologische) vernieuwing: wie wordt de zorgvernieuwer van 2019? Mennistenerf heeft zich opgegeven met het thema Gezonde Leefomgeving en is samen met 7 andere verpleeghuizen genomineerd. Andere vernieuwingen zijn bijvoorbeeld slim incontinentiemateriaal en smart glasses.
De verpleeghuizen hebben tot eind van 2018 de tijd om te laten zien hoe zij de vernieuwing binnen hun organisatie uitvoeren. En om te laten zien waarom zij daarin de beste zijn. Alle 8 verpleeghuizen krijgen ondersteuning van onderzoeksbureaus. En voor Mennistenerf is dat onderzoeksbureau DSP-groep.

 

Wat doet Mennistenerf?

Mennistenerf wil het welbevinden van bewoners verbeteren door te zorgen voor een gezonde leefomgeving. Dat is goede luchtkwaliteit maar er is natuurlijk meer. Een gezonde leefomgeving betekent:

 • goede luchtkwaliteit
 • dagelijks naar buiten gaan
 • activiteiten binnen en buiten die aansluiten bij de wensen van de bewoners.
 • licht in het gebouw dat het gevoel van dag-/nachtritme versterkt
 • veel planten en dieren om ons heen

Op al deze punten heeft een groepje medewerkers onder leiding van de facilitair manager een aanpak ontwikkeld waar het MT groen licht voor heeft gegeven en door iedereen van harte ondersteund wordt. Hoewel het plan voor heel Mennistenerf geldt, gaan we klein starten (en dat meten met onderzoek) met een pilot op de 3e verdieping met de bewoners en medewerkers.

 

Wat betekent dit voor bewoners en medewerkers op de 3e verdieping?

 • Luchtkwaliteit: Er wordt gedurende een aantal weken gemeten wat de luchtkwaliteit is. Door het inzetten van interventies zoals filters, planten of meer frisse lucht van buiten wordt bekeken hoe de luchtkwaliteit beïnvloedt kan worden.
 • Naar buiten: Bewoners gaan dagelijks naar buiten, een frisse neus halen. Dit bieden medewerkers pro actief aan. Hiervoor kan hulp van vrijwilligers (via Belinda Alkema) worden gevraagd.
 • Activiteiten binnen en buiten: Bewoners worden begeleid naar activiteiten in en om het huis, waar ze graag naar toe willen.
 • Aangepast licht: Het licht op de verdieping in gemeenschappelijke ruimtes wordt aangepast: ‘fris’ licht in de ochtend (dit werkt activerend) en ‘warm’ licht in de avond (dit werkt rustgevend).
 • Nabijheid van planten: In gemeenschappelijke ruimtes worden luchtzuiverende planten geplaatst. Naast luchtzuiverende werking heeft de nabijheid van groen een positieve werking op het brein en op het welbevinden
 • Nabijheid van huisdieren: huisdieren zijn welkom mits hierover goede afspraken worden gemaakt.
 • Inventariseren van wensen en behoeften bewoners: Medewerkers achterhalen actief bij bewoners wat hun wensen en behoeften zijn wat betreft de (buiten en binnen) activiteiten, ook bij bewoners die niet deelnemen aan activiteiten.