Langdurige inactiviteit is funest voor de werking van de hersenen. Juist ouderen zouden daarom veel moeten bewegen, liefst in sociaal verband. Maar het is vaak moeilijk om oudere (dementerende) mensen daarin te betrekken. Daarom heeft Mennistenerf voor haar cliënten een beeldfiets aangeschaft. Hiermee kunnen de cliënten binnen in de veilige omgeving van het zorgcentrum kan fietsen, kijkend naar een reallife video van de omgeving. Dit zijn video’s van bijvoorbeeld Zaandam of het bos. Door slimme hardware is de cliënt in staat om zelf de route te bepalen onderweg en helpt het de mensen op een mooie manier betrokken te blijven met dat wat zich buiten afspeelt. Ondertussen trainen ze al fietsend hun spierkracht en conditie en komen er vaak gesprekken op gang over gebeurtenissen uit het verleden die linken aan de beelden.

De aanschaf van deze prachtige fietscomputer is mede mogelijk gemaakt door de donatie van Zaandelta, Belangenvereniging Industriegebied Achterhuispolder en stichting Vrienden van Mennistenerf.