We kennen allemaal het Eurovisie Songfestival, met zijn vaak extravagante optredens. Zondag 3 september gaat het er tijdens het Ouderensongfestival echter heel anders aan toe. Het is een festival voor 55 plussers die hun muzikale talent graag willen delen met anderen, met collega-zangers én met publiek. Ouderen die het podium op willen, hun talent willen etaleren en uitbouwen. Ze willen met hun optredens laten zien dat ouder worden eerder meer dan minder mogelijkheden met zich meebrengt. Voor de 26e keer gaan ouderen bij het Ouderensongfestival de ‘muzikale strijd’ met elkaar aan. Een van de tien voorrondes vindt donderdag 7 september plaats in Het Mennistenerf in Zaandam.

Belinda Alkema faciliteert organisator Stichting Jam namens Het Mennistenerf bij de organisatie van de Zaanse voorronde. “We stellen onze locatie ter beschikking. Ik vind het heel erg leuk dat ze een voorronde bij ons komen doen.” Het wordt een druk dagje bij Het Mennistenerf. “Om 8.00 uur ’s ochtends beginnen technici al met de opbouw. Rond een uur of 10.00 gaan de muzikanten dan repeteren, waarna ze nabij het middaguur even lunchen. Om 14.00 uur gaat de voorronde van start. Onze bewoners, mensen uit de buurt en iedereen die belangstelling heeft, is van harte welkom. Wel hebben we maar beperkte ruimte. Er kunnen ongeveer honderd mensen komen kijken”, aldus de Coördinator Welzijn bij Het Mennistenerf.
De muzikanten mogen zelf bepalen wat ze gaan spelen. De optredens duren tot ongeveer 15.15 uur, waarna de jury haar oordeel gaat vellen. Een klein half uur later zullen ze eruit zijn en maken ze de halve finalisten bekend. Het spektakel is rond 16.15 uur afgelopen. De entree is gratis, maar drankjes komen voor eigen rekening. Het Mennistenerf bevindt zich op H. Gerhardstraat 77 in Zaandam.

Ouderensongfestival

Al meer dan 25 jaar biedt het Ouderensongfestival jaarlijks een podium aan gepassioneerde 55+zangtalenten uit heel Nederland. Alleen, als duo of in een trio. In de voorronde onder pianobegeleiding van muzikaal leider en pianist Kees van Zantwijk. Tijdens de halve en de Grande Finale onder begeleiding van zijn professionele combo.
Dat het Ouderensongfestival een broedplaats voor talenten op zekere leeftijd kan zijn, bewijzen de prestaties van diverse deelnemers. Zo won Leó Lissitza een aantal jaren geleden Holland’s Got Talent en kwamen ook Loek Halverstad (dit jaar) en Bob Bullée (2016) ver in deze tv-show. De tien voorrondes vinden verspreid in het land gedurende de maand september plaats. De halve finales zijn zondag 15 en 22 oktober in respectievelijk Theater Aan de Slinger (Houten) en Posthuis Theater in Heerenveen. De Grande Finale is zaterdag 18 november tussen 14.00 en 17.00 uur in het Amsterdamse DeLaMar Theater.
Inschrijven voor het Ouderensongfestival is nog mogelijk. Deelname aan het festival is gratis. Meer informatie en inschrijven: www.ouderensongfestival.nl, tel.: 020-6220183 en e-mail: info@ouderensongfestival.nl.

 

Bron: Rodi Media