Samen Thuis (VPT)

Naarmate u ouder wordt, kan het zijn dat u moeite krijgt met dagelijkse dingen als bijvoorbeeld douchen, koken, medicijnen innemen en het huishouden. U kunt dan verhuizen naar een woonzorgcentrum. Maar als die stap te groot voelt en u graag zelfstandig wilt blijven wonen, is het ook mogelijk om de zorg van een woonzorgcentrum bij u thuis te krijgen. Dat kan via SamenThuis van Zorggroep Zaanstreek.

Wat is SamenThuis?
Met SamenThuis bieden we een totaaloplossing voor mensen die intensieve zorg nodig hebben, maar het liefst zelfstandig willen blijven wonen. Dat kan zijn in hun eigen woning in de wijk Zaandam-Zuid óf in een zorgwoning van Pennemes of Mennistenerf. Onze missie is om cliënten de regie over hun eigen leven te laten behouden, door hen te ondersteunen met warme, deskundige en vertrouwde zorg aan huis.

SamenThuis is een Volledig Pakket thuis-dienst (VPT) en draait om de samenwerking tussen cliënt, mantelzorger en professionele zorg. Wij bieden persoonlijke zorg, begeleiding, huishoudelijke hulp en een luisterend oor. Met SamenThuis kunt u met onze ondersteuning zelfstandig leven op een manier die bij u past.
De betrokkenheid van de mantelzorger is bij SamenThuis groter dan bij wonen in een woonzorgcentrum. Met de mantelzorgers wordt besproken welke ondersteuning zij kunnen (blijven) bieden.

Dit valt onder SamenThuis:

Verzorging en verpleging
We kunnen u helpen bij dagelijkse dingen als in- en uit bed gaan, douchen, aan- en uitkleden. Maar ook bij bijvoorbeeld medicatie geven, medicatie aannemen van de apotheek en wondbehandeling.

Begeleiding en activiteiten
Samen de krant lezen, een kopje koffie drinken, de post ophalen, een wandeling maken of een spelletje doen. Het kan allemaal in het kader van de persoonlijke begeleiding. In het restaurant worden ook veel activiteiten georganiseerd, zoals concerten, themadiners, workshops en spelletjesmiddagen. U kunt aan deze activiteiten deelnemen en door ons ook gebracht en gehaald worden.

Maaltijden
Omdat we gezond en regelmatig eten belangrijk vinden, omvat SamenThuis een uitgebreide verzorging van de maaltijden. Het bestaat uit een ontbijtronde, koffie- en theerondes, een warme maaltijd om 12 uur in het restaurant of een koelversmaaltijd in uw appartement (die wij desgewenst even kunnen opwarmen in uw magnetron) en de avondbroodronde.

Dagbesteding
De dagbesteding biedt dagstructuur, sociale contacten en leuke activiteiten. Het is in groepsverband, maar er wordt rekening gehouden met individuele interesses en wensen. De activiteiten worden samen met de deelnemers uitgekozen. Het kan bijvoorbeeld een uitje zijn naar een dierentuin, een knutselactiviteit of samen iets koken of bakken.

Huishoudelijke hulp
We zorgen ervoor dat minimaal de badkamer, keuken en woonkamer worden schoongemaakt. Binnen SamenThuis (VPT) is daarvoor 2,5 uur per week beschikbaar.

Alarmering
U heeft de mogelijkheid om ons te alarmeren. U kunt 24 uur per dag een beroep op ons doen. Via uw hals- of polsalarm krijgt u direct verbinding met een van onze zorgmedewerkers. Dit geldt voor bewoners van onze zorgwoningen. Voor cliënten uit de wijk is er alleen mogelijkheid om te alarmeren in uiterste noodsituaties. De alarmering verloopt via een derde partij.

Uw persoonlijke SamenThuis-zorgarrangement wordt in overleg met u door de verpleegkundige samengesteld en is helemaal afgestemd op uw situatie. Er wordt gekeken naar wat u zelf kunt en waar u hulp en ondersteuning bij nodig heeft.

Wat kost SamenThuis?
Als u gebruik wilt maken van SamenThuis (VPT), dan heeft u een WLZ-indicatie nodig van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Via de website van het CIZ kunt u of uw familie (eventueel met hulp van de huisarts of wijkverpleegkundige) zo’n WLZ-indicatie aanvragen.

De kosten voor de zorg worden na verkrijging van de WLZ-indicatie niet meer betaald vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw), maar vanuit de WLZ (Wet Langdurige Zorg). U gaat zelf een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage betalen. Bij SamenThuis (VPT) betaalt u de zogenoemde lage eigen bijdrage. Dit in tegenstelling tot de hoge bijdrage die betaald moet worden bij wonen in een woonzorgcentrum. Dit is ook logisch, want u woont zelfstandig en betaalt zelf uw woonlasten. De eigen bijdrage is verder inkomensafhankelijk.
Hoeveel uw eigen bijdrage precies zou zijn, kunt u berekenen via de website van het CAK (Centraal Administratie Kantoor): www.hetcak.nl.

Geneeskundige zorg van algemeen medische aard, zoals behandeling van een psychiatrische aandoening, farmaceutische zorg, hulpmiddelen en tandheelkundige zorg blijven vallen onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). De huisarts blijft eindverantwoordelijk voor de algemene behandeling.

Meer weten over SamenThuis?
Heeft u vragen over SamenThuis of wilt u SamenThuis aanvragen, dan kunt u contact opnemen met onze wijkverpleegkundige voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek. Ze is bereikbaar via tel. 075-30 30 710.